Mi jellemző a sárgaságra? Hogyan segíthet a helyes étrend?

848
HOZZÁSZÓLÁS:

A sárgaságot, vagyis a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződését az okozza, hogy az epefesték (bilirubin) szintje megemelkedik a vérben. 

Három fő típusa ismert:

  • A hemolitikus sárgaság, amely a vörösvérsejtek fokozott szétesése miatt alakul ki,
  • a máj sejtek működészavara okozta sárgaság, amely májgyulladás vagy májzsugorodás tünete is lehet,
  • valamint az elzáródásos sárgaság, melynél az epe nem tud kiürülni a májból, például azért, mert az epevezetéket epekövek zárják el.

A hemolitikus sárgaság ritka esete a favizmus: Ebben a betegségben egy enzim öröklött hiánya miatt a vörösvérsejtek érzékenyek egy, a fejtett babban levő vegyületre. A betegség vérszegénységhez vezethet.

Újszülöttkor sárgaság:

Az újszülötteknél kialakuló sárgaság normális jelenség. Azért következik be, mert a még éretlen máj nem képes kiválasztani a gyorsan lebomló magzati vörösvérsejtekből származó bilirubint. Az állapot nem veszélyes, és rendszerint egy héten belül el is múlik.

Az újszülöttkori sárgaság súlyosabb fokú lehet akkor, ha az anya és a gyermek vércsoportja nem egyezik, elsősorban akkor, ha az anya vére Rh-negatív, a gyermeké Rh-pozitív vércsoportú. Ha az anya szervezetébe korábban Rh-pozitív vér jutott, az anya vérében ellenanyagok jelennek meg a magzat vörösvérsejtjeivel szemben, és a méhlepényen átjutva károsítják azokat.

A nagyfokú sárgaság idegrendszeri károsodást okozhat az újszülöttnél. Ennek megelőzése érdekében kékfény-kezelést, a nagyon súlyos esetekben pedig vérátömlesztést végeznek.

A tápanyagok és az étrend jelentősége:

A lép kiszűri a vérből az elöregedett vörösvérsejteket: Itt lebomlásuk során epefesték képződik belőlük, amelyet a máj kiválaszt. Májsejtek károsodás okozta vagy elzáródásos sárgaság esetén az epefesték nem tud kiürülni, hanem visszajut a véráramba, és jellegzetesen sárgásra festi a bőrt.

Hemolitikus sárgaság esetén jót tesznek a vörösvérsejtképzést elősegítő tápanyagok, köztük a fehérjék, a vas és a B-vitaminok. Ezeknek jó forrásai a halak, szárnyasok, a tojás, valamint a tej- és szójatermékek.

Vasat aszalt sárgabarackból, Graham-kenyérből és vízitormából is nyerhetünk.

B-vitaminokban gazdag a búzacsíra, a barna rizs, az élesztőkivonat és mindenféle kemény héjú gyümölcs.

A vérképzéshez megfelelő mennyiségű folsavra (B9) van szükség – ez a vitamin zöld levélzöldségekben, hüvelyesekben, élesztőkivonatban és májban található.

A sárgaságban szenvedő betegnek szigorúan tilos alkoholt fogyasztania! Mérsékelnie kell a fűszeres ételek és a zsír fogyasztását! Egyen gyakran, de keveset, válasszon szénhidrátokban gazdag, kímélő ételeket!

848
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]